Iulian Fota : Este foarte grav ce semnaleaza domnul Radu Oltean! Foarte grav! Cum sa dispara un obiect atat de important? Hai sa vedem ce se mai poate face.

Radu Oltean  :  În anul 2010 a fost descoperit din întâmplare, pe șantierul unui baraj de pe Siret, în apropierea orașului Pașcani din Iași, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate și raritate cu brățările dacice de aur.

Coiful este databil prin analogii în veacul al XI-lea și poate fi atribuit popoarelor din estul Europei în special varegilor Rusiei Kievene (ruși timpurii, înrudiți cu vikingii). Un coif asemănător ca ornamentație (dar ceva mai modest) a fost decoperit la la Nemya, în vestul Ucrainei. Doar că acest coif din Pașcani este făcut din mai multe părți nituite între ele și este foarte bogat ornamentat, pe toată suprafața lui. Mai multe părți ale coifului au fost realizate din cupru, ele lucind în nuanțe roșiatice. După descoperire coiful a fost ”pierdut” și nimeni nu îl mai caută. Adică nu a fost declarat iar descoperitorii, muncitorii sau mai probabil inginerii, l-au păstrat să … Să îl ”valorifice” pe Piața Neagră, probabil.
Pierderea este foarte mare și ar trebui deschisă o anchetă pentru recuperarea coifului.

Desenul a fost realizat de mine, pe baza câtorva poze care au ajuns în mâna arheologilor.

Distribuiți vă rog, poate postarea aceasta va crea o reacție care va duce la deschiderea vreunei anchete. Mai puțin like-uri și mai multe share-uri ar fi mai utile.

Radu Oltean Nu a ajuns în mâna nici unui specialist. A dispărut la scurt timp după descoperire, luat chiar de muncitorii care l-au găsit pe malul Siretului. Doar că au facut cateva poze care au ajuns în mâna arheologilor. Cică ar fi deschisă o anchetă, dar e ca si cum n-ar fi

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns